Years Archives: 2013

Cabin 2 – Blairgowrie

1980’s Log Cabin turned spectacular

Vicbeam were pleased to manufacture these GL13 Pine Beams.

The results are simply staggering.

Featured in the Age

Case study done by wood solutions.com.au

This project received nominations in two categories in the 2014 Australian Institute of Architects (Vic.) awards: ‘Small Project’ and ‘Residential – Alterations & Additions’.

Winner of 2014 Australian Timber design Awards, Residential Class 1 – new building

Featured on Timber Design Online

Project Information

We Worked With

Architect: Maddison Architects

Builder: Frank

Awards: Excellence in Timber Design - Residential Class 1 - New Buildings

We used the products
This Project Took Place In
Blairgowrie
This Project Occured In
2013, 2014

Deakin Trade Training Centre

The Mildura Education centre has grown in a super learning complex

The Deakin Trade Training centre was built by King Constructions and we had the pleasure of providing the glulam beams with full fabrication.

Using GL18 Hardwood for the long corridors and Treated Pine for external pergola,  the beams were cut to length, holes drilled and slots cut. The beams were then transported to site and assembled – Not a bolt hole was out of place.

 

Media release

Project Information

We Worked With

Builder: King Construction

Architect: Y2 Architecture

We used the products
This Project Was Budgeted At
8 Million
This Project Took Place In
Mildura
This Project Occured In
2013

Hindmarsh Corporate Centre

Located at Nhill in Victoria. This project provided plenty of challenges.

The Hindmarsh City Council project presented a number of challenges for Vicbeam.  The long spanning Vic Ash GL18 HW Rafters were manufactured as normal production; however the curved timber columns with tight radii proved more difficult.  Victorian Ash to our knowledge had not been designed in such an application where a radius of less than 1m was required.   To achieve the tight curve we used thinner lamination’s (7.5mm) to crank a radius of 525mm.   Leading up to the manufacturing process we were concerned that the Vic Ash would not withstand such treatment.  There was a risk of the timber fracturing under such high loads.   This required us to carefully source quality timber where the straightness of grain is essential for sharp bends.  The timber grading process required the removal of small knots to increase strength and reduce the possibility of failure in the laminating process.   The beams were cranked to the engineer’s specification and installed without any problems.

Vicbeam is very pleased with the end product and to be associated with such an exciting and ground breaking project.

Media release

 

Project Information

We Worked With

Architect: k20 Architecture

Builder: Behmer & Wright

Awards : Excellence in Timber Design - People's Choice

We used the products
This Project Was Budgeted At
3.9 Million
This Project Occured In
2013

Horsham Special Development School

Celebrating Diverse abilities

It’s nice to be involved in a project and a building that is going to be significant in peoples lives. The Horsham special development school has been designed to cater for children with special needs.
Studies have shown that being around timber can have positive effects on your health and we think this building would be a lovely place to go to school.

GL13 Pine glue laminated timber beams were used as the main timber beams that are highlighted throughout the building.

This project has received 2 awards by the Council of Educational Facility Planners Internations (Cefpi):
2013 Catergory: Outstanding School Facilities, Winner for New Educational Facility Construction/Entire Educational Facility and
in 2014 a Commendation for New construction: Entire New School.

 

Project Information

We Worked With

Architect: Kneeler Design Architects

Builder: Resicare

Photographer: Silvi Glattauer

We used the products
This Project Took Place In
Horsham
This Project Occured In
2013

Mooroolbark Salvation Army Corps

Architectural bolted trusses span the distance

The Salvation Army Church community in Mooroolbark (VIC) built a new Church, function and welfare centre in 2013. The church seats 250 people and 120 in their function room, which comes with a commercial kitchen, café, crèche, youth centre and interview rooms.

The large room needed a sense of detail and grandeur, which the beams provide. The oil coating is Cutek Sela Brown, also pre-applied in our workshop, creating a “set and forget” rich dark finish to the project.

Vicbeam was approached by Dura Constructions to assist with the manufacture and fabrication of the architectural bolted trusses for the main meeting room. These 16-meter long White Cypress glulam bolted trusses are about as intricate as it gets.

Firstly, the trusses are configured in reverse. Unlike usual trusses where the top chords and post are positioned vertically to form the roof pitch these are hung upside down for visual affect. The result is much more about the aesthetic than structural integrity, an architecturally striking feature of the room.

To create the construction onsite would be impossible, so this was a precision laden process in our workshop, to ensure that when the trusses arrived they were absolutely fit for purpose in terms of size and fixings.

Different from usual trusses these were constructed with double chords, top and bottom, to enhance the aesthetics of the room. The countersunk bolts with stainless steel acorn nuts are a nice finishing touch.

Project Information

We Worked With

Engineer: Macleod Consulting

Architect: Studio B

Builder: Dura Construction

We used the products
This Project Took Place In
Mooroolbark
This Project Occured In
2013

Newhaven College – Middle School

Timber Portal Frames go the distance

600 x 220 hardwood beams spanning over 20 metres. These GL18 Vic ash portal frames were manufactured, double laminated and fabricated at Vicbeam. Each portal frame was assembled prior to delivery to ensure installation went smoothly.  They were then disassembled and sent to site.

Project Information

We Worked With

Builder: Lloyd Group

Architect: McIldowie partners

We used the products
This Project Was Budgeted At
4.9 Million
This Project Took Place In
Newhaven
This Project Occured In
2013

The King’s School

New Science Learning Centre

Vicbeam supplied the GL18 H3 Treated Hardwood beams for the King’s school Atrium in their new Science learning centre.

In this project the engineer used a combination of timber and steel to provide structural support for the roof and helicopter. While the beams appear to be the sole structural support, upon close inspection you may notice the architect designed the steel members to be rebated into the timber Glulam for visual effect.

The H3 hardwood beams were coated with a dark stain as per architects specifications.

Overall a wonderful synergy between timber and steel.

The atrium currently houses one of Dick Smith’s helicopters which he donated to the Powerhouse Museum in 1990. Dick Smith was the first person to fly solo around the world in a helicopter in 1982/3.

For more information please visit the Powerhouse Museum blog where you will see photos of the helicopter being installed and a video is also available.

 

 

Project Information

We Worked With

Builder: Denham Constructions

Architect: Cox Architecture

We used the products
This Project Took Place In
Parramatta
This Project Occured In
2013

Yallingup WA

The timber house nicknamed the ‘Ark’

We were pleased to work on another James Stockwell design, this magnificent double-storied waterside home.

The ‘Ark’ sits by the ocean, with a beautiful outlook over the waves. The view is absolutely stunning, so it was important to the client to vary the load bearing design to avoid blocking the view with cumbersome posts.

Providing the glulam beams for this project was a major undertaking in engineering, but one that Vicbeam took on with pleasure. We used Mixed Species timber chosen for strength and the Bal19 rating needed for bushfire prone areas.

Dozens of beams ensure structural integrity, with warm wood colouring standing out everywhere throughout the home. The resulting visual landscape provides constant rich highlights to ceilings and upper and lower deck.

The balcony beams were engineered with a reverse camber to take a live load, so that when people are outside on the veranda, the weight transfers evenly back into the main structure. This allows for deflection in the balcony which results in a straight deck rather than sagging due to weight, even though there are no structural beams holding the veranda below. The focus is kept on the long sweeping views outlined by rich timber, with natural grain interiors highlighting the wilderness outside.

One of the more stunning features created by Vicbeam are the roof beams. These are curved to create beautiful living spaces, gently curving the ceiling in a way that reminds you of a ribcage, a ship hull or a medieval hall.

Upon manufacture, the purpose built, precision engineered beams were transported by train across the Nullabor to be installed by the skilled builders at Studium.

Project Information

We Worked With

Builder: Studium

Architect: James Stockwell

Photographer: Property Portraits

We used the products
This Project Took Place In
Western Australia, Yallingup
This Project Occured In
2013