Years Archives: 2015

The Gipson Commons

St Michael’s Grammar School

 

 

Glulam louvres are designed by architects to enhance energy efficiency by controlling the amount of heat, light, sun and ultra violet rays from entering a building. Timber Glulam louvres can also be used for sun control, privacy and ventilation and are available in durable timber species such as White Cypress, Spotted Gum and Treated Pine.

Louvres can be designed with an array of shapes and profiles depending on your preference and budget.  Usually laminated timber fins are fixed into position due to their size and weight.  During design a façade engineer will consider wind loads and structural requirements.

The Gipson Commons façade is made up of 292 White Cypress glulam fins (420mm x 85mm) in lengths of 3.8m and 4.2m

Behind these fins is an innovative education centre offering students (K-12) with access to many resources including both physical and electronic research database where young minds can commit to learning and innovation.

The new building comprises flexible classrooms, secluded pods for individual study, breakout spaces and custom designed science areas. An enclosed cafeteria which seats 200 also offering a multi-functional café style environment ideal for class functions and other large scale events.

Glulam louvres are visibly attractive and brighten up the façade of any building while offering the potential for energy savings. They can be made to almost any size and shape and coated with a vast selection of stains and oils.  These fins were coated with Cutek Grey Mist.

 

Project Information

We Worked With

Architect: Architectus

Structural Engineer: Cardno

We used the products
This Project Was Budgeted At
20 million
This Project Took Place In
St Kilda
This Project Occured In
2015

Jimmy Grants

Restaurant

Upon entering Jimmy’s, you immediately feel your eyes lift into a maze of glulam beams.  It truly is Jimmy’s shed.  The glue laminated nail plated timber trusses frame the ceiling void with a roof cavity filled with zincalume ducting, a canoe and lighting rigs.  The polycarb sheeting allows plenty of light to fill the space.

Conventionally GL13 Radiata Pine Glulam is a structural member used to carry loads such as flooring and roofing, however Technē have taken glulam a step further by creating lamp holders, benchtops, cabinetry, shelving, exposed wall studs, lighting rigs, even the seats are made from laminated timber!

The trusses were used to create high ceilings as well as giving the space a shed like feel which can be seen from the street through the higher level glazing.  At night the space lights up with diffused light pouring through the polycarb which makes the space appear to glow.

We can recommend the lamb souvalaki!

Project Information

We Worked With

Architect: Techne Architecture

Builder: CBD Builders

We used the products
This Project Took Place In
Ringwood
This Project Occured In
2015

Bunurong Memorial Park

A unique place to reflect and remember

Aspect Studios & BVN worked together to design and redevelop the unique 101-hectare memorial park.  It’s an ­innovative, state-of-the-art cemetery which caters for all the different ethnic communities that make up the surrounding population of the broader Dandenong area.

Peter Richards (BVN) and his team were keen to specify Australian materials, plant species and timbers throughout the complex, there are distinctive native plants combined with rusted steel walls, earth paths and raised walkways alongside the lake.

Laros in conjunction with Western Commercial Windows (WCW) were contracted to engineer, supply and install the timber curtain walls used throughout the chapels and function rooms.

All three chapels were given thermally broken & insulated timber curtain wall systems.  When viewed from the exterior the façade is emphasized by the reddish hues of Queensland mixed forest species (glulam mullions).  From the interior the timber mullions characterise the type of warmth one would expect to see in a modern chapel; there is an atmospheric warmth about wood and when combined with aluminium and glass you have an optimal glazing system unit.

While the timber mullions and transoms can be laminated out of any timber species and engineered to predetermined structural specifications, on this occasion the architect chose a timber which provided a ‘reverential’ background to the surrounding landscape gardens.

Here are some of the key features of timber curtain walls systems:

  • Timber curtain walls are a great alternative to standard aluminium curtain wall systems.
  • Engineered structural wood mullions can be used both internally and externally for a durable low-maintenance option in place of commonly used aluminium.
  • Typically used in high-end bespoke residential, boutique retail and hospitality projects
  • Almost unlimited configurations with multiple glazing, mullion species and cap options
  • Various installation options allow for curtain walls to span multiple stories and incorporate into any building system
  • A turn-key, tested solution: all systems can be sold with third-party engineering and installation to ensure proper performance

Vicbeam’s timber curtain wall systems are ideal in both commercial and residential applications, bringing stunning appeal and performance to any structure.  Our timber curtain walls can be custom designed and fabricated to meet the requirements for your project.

Project Information

We Worked With

Head Contractor: Hansen Yuncken

Architect: Aspect Studios

Architect: BVN

Facade Engineers: Laros Technologies

Installers: Western Commercial Windows

This Project Was Budgeted At
50 Million
This Project Took Place In
Dandenong
This Project Occured In
2015

Bazoo Bar

Curved Glulam Hockey Sticks

Curving timber is tricky business at the best of times but curving timber to right angles is what Vicbeam achieved in this project.
With a radius of 1.5m, the laminates needed to be 10mm thick and with some serious modifications to our normal curve press, the radius was achieved to millimeter precision. Check out our video of the process.

The bazoo bar now has a wonderful unique outdoor covered deck that is a great place to enjoy a drink and catch up with your mates.

Project Information

We used the products
This Project Was For
Bazoo Bar
This Project Took Place In
Croydon
This Project Occured In
2015

Newhaven College – Admin building

Framed in Glulam

The new campus of Newhaven College 2015, in Philip Island (Vic) was our second project on this site, over a three-year span. This building houses the administration and library areas used extensively day to day by staff and students. To have a strong natural look and feel was important to Newhaven to make sure the buildings were welcoming to facilitate regular heavy foot traffic.

In the library, the portals provide an open space for children to gather in classes or to quietly read. The portals are designed in such a way that they allow plenty of natural light in through the windows.

The architect McIldowie Partners defined the use and look of the project to achieve a look and feel that is light and airy inside and strong and aesthetically pleasing externally.
We provided over 50 beams for this project of GL13 Radiata Pine Glulam for external and internal use. The impressive beams are 600mm on the vertical and bolted to create 220mm wide columns. Some beams were pre-treated for H3 rating, which is a hazard level use for outdoor use above ground with a long-term guarantee as a result.

The project had a tight turnaround time as the beams were provided within three weeks of order, delivered to site ready to use.

The builder won an MBA award for this building; we are proud to assist DAS Constructions in fulfilling a vision resulting in children feeling comfortable to learn in a naturally enhanced environment. Having worked with Newhaven College before, it was our pleasure to see another glulam project come to fruition to the satisfaction of all parties.

Project Information

We Worked With

Builder: DAS Constructions

Architect: McIldowie Partners

We used the products
This Project Took Place In
Newhaven, Phillip Island
This Project Occured In
2015

Woodleigh School

A unique school with spectacular classrooms

Woodleigh was one of the earliest schools in the Colony of Victoria, the oldest independent coeducational school in Victoria and the first on the Mornington Peninsula.

In planning and schematic design, Law Architects worked together with academics from Melbourne University and the School’s leaders as well as workshopping and meeting regularly with both the Woodleigh students and staff.

With the school commitment to the natural environment, great emphasis was given to energy efficient and sustainable design, including orientation, material choice, cross-ventilation, solar & water catchment and consideration for limited impact on the surrounding natural environment.

The project

Three magnificent architecturally designed homesteads create a homely learning environment for students, full of air and light.

The homesteads are supported by 200mm x 200mm triple laminated columns and 240mm x 63mm glulam cross members which form the V-shaped roof. Natural light fills the homesteads highlighting the beauty of rammed earth walls and open fireplaces.

Vicbeam worked with Lloyd Group and Law Architects who demanded precision-made timber beams and columns to ensure perfect integration achieving a stunning finished look. All the bolt holes were countersunk to 25mm depth and the angles carefully cut.

We love the look and feel that has been created by the combination of architect, builder and Vicbeam supplied GL21 Spotted Gum Glulam.

The environment created for the students feels warm, light and full of natural beauty, providing a specialised learning environment for future generations.

Awards

A4LE (Formally CEFPI) Educational Facilities Awards 2016
–    Winner | New Construction / Major Facility Category
–    Commendation | Education Initiative: A design solution for an innovative program Category
–    Commendation | Educational Landscape / Outdoor Learning Area Category
Australian Institute of Architects Awards 2016
–    Shortlisted | Educational Architecture Category (award yet to be announced)
Architizer A+ Awards 2016
–    Winner People’s Choice Award | Plus Categories | Concepts: Architecture +Learning
–    Special Mention |  Typology Categories |  Institutional: Primary & High Schools
–    Special Mention |  Plus Categories | Concepts: Architecture + Landscape
Good Design Awards 2016
–    Winner | Selection Award | Architectural Design: Residential and Commercial Category
Interior Design Awards 2016
–    Commendation | Public Design Category

Project Information

We Worked With

Builder: Lloyd Group

Architect: Law Architects

Timber erection: Swell Constructions

Photographer: Drew Echberg

We used the products
This Project Took Place In
Langwarrin south
This Project Occured In
2015

St Kilda Townhouse

Curved facade and pergola

This townhouse is nothing but extraordinary!

Thinking outside the box and bespoke work excites and delights us. Creating the aesthetic look of glulam combined with a functional pergola for the client is really interesting and innovative and it is our joy to be part of this kind of project.

The curved glulam facade is the magnificent centrepiece of this building. 10 fins span two stories starting at street level and arching up, for a 9.6-meter total curved span. Facing two roads, rich dark grained fins create the stunning look and feel of the street view. The strong brown timber beams rise straight up into the air, then curve gracefully over the two-storied roof to become the pergola, a truly stunning outdoor entertaining area.

The challenge

The tighter the curve, the smaller the pieces need to be to create structural integrity. The curve is a radius of 1.5m, which required 10mm laminations. The job required us to modify our curve press as the beams needed to begin with a straight section that then led into the tight curve.

The glulam beams were slotted and drilled in the factory, ready to be assembled on site. We also provided the steel connections and fixings.

Cutek clear coating was applied prior to dispatch, the result being a natural looking White Cypress finish. Compared with painting on site, which would require scaffolding, road closures and several days of work, we have provided a ready to use solution that requires only a couple of days from delivery to completion on site.

When completed, polycarbonate roofing will sit atop the ribs creating an airy natural feeling outdoor pergola. From the street you’ll see a stunning natural looking modern façade.

Project Information

We used the products
This Project Took Place In
St Kilda
This Project Occured In
2015